Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Στη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ συμπυκνώνεται η φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης για την αγορά εργασίας - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Στην τριετούς διάρκειας συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ η οποία προβλέπει αύξηση μισθών συμπυκνώνεται η ιδέα για το πώς η κυβέρνηση βλέπει τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας από εδώ και στο εξής. Κόντρα στις αφόρητες ευρωπαικές πιέσεις για μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση χαιρετίζει ουσιαστικά μια κίνηση έμμεσης παροχής, έστω κι αν αυτή δεν προέρχεται από το στενό δημόσιο τομέα.

Πράγματι η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ μεταφράζεται σε αυξήσεις μισθών της τάξης του 8% έως 10% οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από τη δέσμευση της διοίκησης για μη πραγματοποίηση απολύσεων ως το 2018

Η νέα ΣΣΕ που υπεγράφη συνιστά, ασφαλώς,  μια μεγάλη επιτυχία για τη ΓΕΝΟΠ, αφού περιλαμβάνει τις εξής θετικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ:

-  Τη χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό, όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης, «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8% έως 10% για τοn μέσο μισθό της ΔΕΗ.

-  Διασφαλίζεται ότι δεn γίνεται καμία απολύτως μείωση στους μισθούς.

- Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους.

-  Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη (μέχρι τώρα κατέβαλε από ελευθεριότητα) να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο.

-  Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης.

-  Στους εργαζόμενους στην εξυπηρέτηση πελατών χορηγείται επίσης ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ για κάθε μέρα πραγματικής απασχόλησης, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου.

 -  Διευρύνεται η μισθολογική εξέλιξη όλων των kατηγοριών του τακτικού προσωπικού της Επιχείρησης κατά ένα (1) μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Πολύ σημαντική για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΓΕΝΟΠ, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος (πρόσφατα είχε λάβει και δάνειο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ), κρίνεται και η πρόβλεψη της ΕΣΣΕ να παρακρατά από τη μισθοδοσία των εργαζομένων 2 ευρώ μηνιαίως ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά. Το ποσό θα αποδίδεται κάθε μήνα και για όλη τη διάρκεια ισχύος της ΕΣΣΕ στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr