ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Διευκόλυνση στις εισαγωγές ρεύματος ζητεί η ΕΒΙΚΕΝ - Α. Κοντολέων στο "R": Η βιομηχανία μοχλός για την ελληνική οικονομία - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grhttp://www.pireas2day.gr/Images/sp.gif

Tο θέμα των εισαγωγών ρεύματος ανοίγει με νέα παρέμβασή της η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκο, οι βιομηχανίες ζητούν να ληφθούν μέτρα που θα καταστήσουν εφικτές τις εισαγωγές ηλεκτρικής  ενέργειας, οι οποίες σήμερα είναι αδύνατες λόγω των εμποδίων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο.

«Η εγχώρια αγορά ενέργειας παραμένει μη ανταγωνιστική και απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε η βιομηχανία να αποκτήσει τις ίδιες δυνατότητες επίτευξης ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές μας» λέει στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ η οποία ζητεί να δοθεί η δυνατότητα για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση, που ενώ αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό, στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατη εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς».

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ σήμερα οι εισαγωγές είναι στην πράξη αδύνατες καθώς επιβάλλονται χρεώσεις που αυξάνουν το τελικό κόστος έως και 60%. Δηλαδή ενώ βρίσκεται ενέργεια η οποία είναι φθηνή και ανταγωνιστική μέχρι τα σύνορα επιβάλλονται χρεώσεις όπως τα ΑΔΙ, το ΜΑΜΚ, ο ΕΦΚ φυσικού αερίου, το ελάχιστο έσοδο ΑΠΕ καθώς και όλες οι λοιπές επικουρικές χρεώσεις των λογαριασμών προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να αυξάνεται κατακόρυφα εμποδίζοντας τις εισαγωγές με επιβαρύνσεις υπέρ των εγχώριων παραγωγών και εις βάρος όλων των καταναλωτών επιτείνοντας την έλλειψη ανταγωνισμού

Επίσης οι βιομηχανίες τονίζουν ότι οι ετήσιες και μηνιαίες δημοπρασίες δικαιωμάτων διασυνοριακής μεταφοράς αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης της ΔΕΗ, ενώ στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ ζητείται η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διευκολύνουν το άνοιγμα της αγοράς και θα δώσουν στη βιομηχανία τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα από τα λιγοστά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για μείωση του ενεργειακού κόστους.


Σε σχόλιό του στο "R", o Aντώνης Κοντολέων Σύμβουλος Ενέργειας και μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ τόνισε: " Η εγχώρια αγορά ενέργειας είναι και παραμένει μη ανταγωνιστική. Απαιτούνται συνεπώς συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει η Ελληνική Βιομηχανία τις ίδιες δυνατότητες επίτευξης ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν στη διάθεσή τους οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας".
 
Και πρόσθεσε: "Είμαστε προβληματισμένοι για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανία καθώς και για το κατά πόσο η ανάπτυξη της χώρας θα στραφεί στη βιομηχανοποίηση, στρατηγική που επιλέγει η υπόλοιπη Ευρώπη. Από τους κλάδους που ανακοινώθηκαν ως οδικός χάρτης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία απουσιάζει η μεταποίηση, η βιομηχανία και αυτό μας ανησυχεί. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα το θέμα να ξεκαθαριστεί, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η βιομηχανία πρέπει να γίνει βασικός μοχλός για την ελληνική οικονομία".

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

________________________________________________________________

Εξαγωγές: «Κλειδί» για μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr
 
Στις εξαγωγές βρίσκεται το κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας, όπως εκτιμά η EY με έκθεση υπό τον τίτλο «Eurozone Forecast (EEF) Spring 2014».
Με δεδομένη την αδυναμία της εγχώριας αγοράς, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, σημειώνεται στην έκθεση. Οι επιδόσεις μέχρι σήμερα είναι ανάμικτες, με τις ενισχυμένες ισχυρές διεθνείς εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αντισταθμίζουν τις απογοητευτικές εξαγωγές αγαθών. Ωστόσο, η ισχυρότερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και η συνεχιζόμενη βελτίωση στο σκέλος της προσφοράς, δείχνουν ενθαρρυντικές επιδόσεις του εμπορίου, με την αύξηση των εξαγωγών να φθάνει στο 4,8% το 2014 και να κυμαίνεται σε ετήσιο μέσο όρο 4% το χρονικό διάστημα 2015-17.
Με την ανάκαμψη των εξαγωγών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπληρώσουν τα μειωμένα αποθεματικά τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τα οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τις μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς το τρέχον έτος και στη συνέχεια να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 6% ετησίως το χρονικό διάστημα 2015–18.
Σύμφωνα με την EY, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί, η ένταση στο πολιτικό τοπίο παραμένει. Οι διεθνείς σχέσεις εμφανίζονται επίσης τεταμένες, καθώς οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε, σύμφωνα με την EY, να επιβραδύνεται προς το τέλος του 2013, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 3,7% στο τέλος του χρόνου. Η ανεργία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί αισθητά με τα δημόσια οικονομικά (εκτός των πληρωμών τόκων) και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει σχεδόν ισοσκελισθεί.
Η EY εκτιμά ότι είναι μάλλον πρόωρο να μιλάμε για ανάκαμψη, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται το ΑΕΠ να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,5% το 2014. Η ύπαρξη σημαντικού πλεονάζοντος παραγωγικού δυναμικού, θα συνεχίσει να πιέζει τους μισθούς βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, παρά τη σχετική ανακούφιση από την πτώση των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 1% το 2014, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση των καθαρών εξαγωγών.
Σύμφωνα με την έκθεση της EY, υστέρηση στην ανάκαμψη θα συνεχίζει να εμφανίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, έναντι των άλλων μεγάλων οικονομιών καθώς το υψηλό ποσοστό ανεργίας συγκεκριμένων χωρών «φρενάρει» την αναπτυξιακή της πορεία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2018 θα είναι κατά 5% αυξημένο από το υψηλότερο επίπεδο πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2008. Αντίθετα, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ θα είναι αντίστοιχα υψηλότερο κατά 12% και 23% κατά την ίδια περίοδο.
Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η έκθεση προβλέπει για την Ευρωζώνη ανάπτυξη 1% το 2014, 1,4% το 2015 και, στη συνέχεια, ανάπτυξη 1,6% ετησίως το διάστημα μεταξύ 2016 και 2018. Οι επιδόσεις αυτές, εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, ιδιαίτερα σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε κατά το πρώτο ήμισυ της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, δικαιολογείται μια συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς θα υπάρξει μια σταδιακή ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Η επιστροφή σε συγκρατημένη ανάπτυξη και η σταθεροποίηση της δανειακής επιβάρυνσης οδηγούν σε περαιτέρω υποχώρηση στην πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης. Η ένταξη της Λετονίας νωρίτερα φέτος και η πιθανή ένταξη της Λιθουανίας τον επόμενο χρόνο έχουν δώσει μια θετική ώθηση στην εμπιστοσύνη προς τις χώρες του ενιαίου νομίσματος.
Η έκθεση προβλέπει διαφοροποιήσεις στον ρυθμό ανάκαμψης ανάμεσα στα διάφορα κράτη- μέλη. Ειδικότερα, αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ιρλανδίας κατά 1,8% φέτος, ενώ και η Ισπανία αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,8%. Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιτευχθεί από το νεότερο μέλος, τη Λετονία, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά περισσότερο από 4%, ακολουθούμενη από την Εσθονία της οποίας η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,5%. Αντίθετα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη Γαλλία προβλέπεται να μην ξεπεράσει το 0,7%, ποσοστό το οποίο βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Άλλες χώρες του πυρήνα, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Φινλανδία, θα περιορισθούν και αυτές εμφανίζοντας υποτονική ανάπτυξη, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση ανεργία στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 12% το 2014, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2013, πριν αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φθάσει στο 11% το 2018. Ωστόσο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα παραμείνουν οι μεγάλες αποκλίσεις στην αγορά εργασίας μεταξύ των χωρών- μελών. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσει στο 28% φέτος, για να μειωθεί σταδιακά σε λιγότερο από 25% το 2018, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία αναμένεται να μειωθεί στο 25% φέτος και στη συνέχεια στο 23% το 2018. Αντίθετα, η Αυστρία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, 4,5% και 5,3% αντίστοιχα, κατά την περίοδο 2014- 18.
Ενώ τα σημερινά επίπεδα της ανεργίας σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης είναι ανησυχητικά υψηλά, η ανεργία των νέων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ποσοστά ανεργίας των νέων πάνω από 50%, ενώ η Σλοβακία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ποσοστά πάνω από 30%.
ΠΗΓΗ: ΘΕΜΑ.GR


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

_________________________________________________________________________________

Task Force: 1 ημέρα καθυστέρηση στις εξαγωγές φέρνει 1% επιβάρυνση στο συνολικό κόστος του εμπορεύματος! - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Η Ελλάδα υστερεί στο κομμάτι των εξαγωγών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της ΕΕ σημείωσε ο Γιοχάνες Λούχνερ της Task Force από το βήμα του Συνεδρίου που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Τρίτη και Τετάρτη, με θέμα "Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή Όραμα και Πραγματικότητα". Το στέλεχος της Ε.Ε. τόνισε ότι σήμερα οι εξαγωγές μαζί με τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 22% του ελληνικού ΑΕΠ όταν στο μέσο όρο της ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι στο 40%.
Ωστόσο, είπε ότι αυτό δίνει την προοπτική στις ελληνικές εξαγωγές να αναπτυχθούν κατά 1/3 σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση της συμμετοχής κατά 5%-10% στο ΑΕΠ. "Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα εμπόδια που υφίστανται οι επιχειρήσεις, όπως το σύνθετο περιβάλλον που περιορίζει",  είπε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ και η περιορισμένη στήριξη των επιχειρήσεων, επηρεάζει τους εξαγωγείς όπως και προβλήματα που απορρέουν και από τη χρονοβόρα διαδικασία των εξαγωγών. Στην Ελλάδα χρειάζονται 15-16 ημέρες όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 10-12 ημέρες και σημείωσε ότι για κάθε ημέρα μείωσης του χρόνου εξαγωγής υπάρχει 1% πρόσθετη αξία στις εξαγωγές.
 
"Mέ στόχο την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ξεπεράσει την κρίση στην οποία βρίσκεται συνεχίζει η κυβέρνηση τις προσπάθειες της", δήλωσε απο την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη διευκόλυνσης του εξωτερικού εμπορίου, ο υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων να γίνεται συντομότερα και φθηνότερα για τους έλληνες εξαγωγείς. Αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στα λιμάνια, τα τελωνεία, τα αεροδρόμια για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τονίζοντας ότι εισάγονται οι «έξυπνοι έλεγχοι» στα τελωνεία καθώς και ότι απλοποιούνται οι τελωνειακές διαδικασίες για επτά ακόμη προϊόντα μετά τη φέτα και το ακτινίδιο. Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο, τα καλλυντικά, τις κονσέρβες κομπόστας ροδάκινου, τα προφίλ αλουμινίου οικοδομικών κατασκευών και τους μεταλλικούς σωλήνες, η ανάλυση των οποίων ολοκληρώνεται ως το τέλος του μήνα.

Τέλος, ως βασικούς λόγους επιβράδυνσης της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι "ο περιορισμός της ζήτησης -λόγω της κρίσης- στη γεωγραφική γειτονιά μας, καθώς και η στασιμότητα και η ύφεση που είναι υπαρκτή στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης όπου εξάγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών μας". Πρόσθεσε, δε, τη διακύμανση του ευρώ σε υψηλά επίπεδα, το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα -με κυριότερο το ενεργειακό κόστος- αλλά και τα πεπερασμένα όρια της Ελληνικής παραγωγικής βάσης. "Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους εξαγωγείς αλλά δεν υποσχόμαστε θαύματα",  τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις γίνονται, απλώς σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, αυτές επηρεάζονται και από διεθνείς οικονομικούς παράγοντες.
 
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, υπογράμμισε ότι σήμερα μετράμε ήδη έναν χρόνο υλοποίησης του Οδικού Χάρτη των Εξαγωγών και τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας μεταρρύθμισης που στοχεύει να θέσει την εξωστρέφεια στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας είναι ορατά σημειώνοντας ότι ήδη τα πρώτα στοιχεία διεθνών οργανισμών προβλέπουν ανάκαμψη των εξαγωγών εντός του 2014 μεταξύ 4,6%- 6,6%.
 
Τέλος ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης- DG ΤAXUD της ΕΕ, Αντ. Καστρισιανάκης, επισήμανε ότι η αύξηση κατά 10% του χρόνου καθυστέρησης που απαιτείται για μια εξαγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του εμπορίου από 5% έως 25% και ότι οι καθυστερήσεις αυτές αποκλείουν στην πράξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις ξένες αγορές. Αντιθέτως, η άρση των καθυστερήσεων δημιουργεί κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις. Σημείωσε, επίσης, ότι στο άμεσο μέλλον το 90% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα πραγματοποιείται εκτός Ευρώπης, το 1/3 αυτής της ζήτησης θα βρίσκεται στην Κίνα και έτσι η πρόσβαση στις ξένες αγορές είναι ζωτικής σημασίας.

ΠΗΓΗ: REPORTER.GRΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

_________________________________________________________________

Συνεργασίες με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναζητούν ξένα funds - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Συνεργασίες με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναζητούν ξένα funds - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, από μεγάλα funds του εξωτερικού για ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση διήμερου συνεδρίου για τις εξαγωγές, αρκετά funds έχουν επισκεφθεί και το σύνδεσμο εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους, ωστόσο πληροφορίες από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθαν σε επαφή αναφέρουν ότι ζητούν εγγυήσεις κερδοφορίας και χαμηλή τιμή αγοράς μετοχών.
Στο μεταξύ, η ιδία είπε ότι συνεχίζεται η πτώση στις εξαγωγές και είναι της τάξης του 4,3% για τον Ιανουάριο του 2014, αλλά σε δωδεκάμηνη βάση είναι 1,69%. Βέβαια, κάποιοι κλάδοι πηγαίνουν καλά παρά την τάση που διαμορφώνεται, όπως είναι τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, κάποια βιομηχανικά και άλλα και για να ανακοπεί αυτή η πτωτική πορεία απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, λιγότερη γραφειοκρατία και αναζήτηση νέων αγορών.
Η πρόεδρος γνωστοποίησε ότι προς την Ουκρανία έπαψαν οι εξαγωγές μας και γίνεται μια προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερωθεί πλήρως από τους εξαγωγείς για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των εξελίξεων. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε ανακύψει και με τις εξαγωγές μας στην Αίγυπτο λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
«Δηλαδή, παράγοντες που συντελούν στην μείωση των εξαγωγών δεν είναι μόνο εσωτερικοί αλλά και από το εξωτερικό. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν ζητάμε από την πολιτεία να μη μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Για παράδειγμα το ένα τέταρτο της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων είναι ο ΦΠΑ, ο οποίος βέβαια επιστρέφεται αλλά σκεφτείτε το 2013 επιστράφηκε ο ΦΠΑ του 2009» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα κηρύξει την έναρξη εργασιών του συνεδρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει αποδεχθεί να είναι κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στο δείπνο του συνεδρίου.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των διεθνών εμπορικών σχέσεων της χώρας, αποτελεί κοινό τόπο ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης και εξόδου από την ύφεση. Ως εκ τούτου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, διοργανώνει διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα & Πραγματικότητα», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18-19 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο HILTON, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων.
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευαγ. Βενιζέλος θα είναι ο κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου.
Το διήμερο διεθνές συνέδριο, εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της ελληνική Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και δίνεται έμφαση στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, παρέχοντας βήμα σε εισηγητές και θεσμικούς παράγοντες διεθνούς κύρους, προκειμένου να διατυπωθούν σκέψεις, θέσεις και προτάσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα που θα χρησιμεύσουν και στην Κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις για τη λήψη των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων ή παρεμβάσεων προς την υλοποίηση του οράματος για μία πιο εξωστρεφή ελληνική οικονομία, όπως είπε η κυρία Σακελλαρίδη.


ΠΗΓΗ:Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ                                                      ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

_________________________________________________________________
Σεμινάριο για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Στην επανάληψη του πρακτικού σεμιναρίου για τις Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων προχωρά, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Μετά την επιτυχία του πρώτου σεμιναρίου που διεξήχθη στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ένωση, προχωρά στην διοργάνωση του δεύτερου κύκλου στις 13 και 14 Μαρτίου.

Στην χώρα μας παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που μπορούν να διακριθούν στις ξένες αγορές. Βασισμένο σε παραδείγματα και πραγματικές περιπτώσεις, το σεμινάριο αυτό συστηματοποιεί τη γνώση γύρω από τους κανονισμούς και τους μηχανισμούς που οδηγούν την εξαγωγική προσπάθεια σε επιτυχία και κερδοφορία. Από τις υποδομές ως τα εργαλεία, καλύπτονται όλες οι πρακτικές πτυχές της εξαγωγικής διαδικασίας, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιτυχημένων εξαγωγών τροφίμων και ποτών.

Περιληπτική Θεματολογία
•Κατηγορίες προϊόντων και οι ανάγκες τους
• Εύρεση πελατών
• Γενικές γραμμές εξαγωγών
• Συμβόλαια, διαπραγματεύσεις και ξένες κουλτούρες
• Διαδικασία εξαγωγής
•Χτίσιμο σχέσεις με τους ξένους πελάτες
Το σεμινάριο προσφέρεται στην Ελληνική γλώσσα και διαρκεί 10 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν καλώντας τα τηλ.  210/3680006 και 210/3680056, ή να στείλουν μήνυμα στη διεύθυνση: training@hau.gr

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ                                                   


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

_________________________________________________________________

Πιστοποίηση του νέου αντιβιοτικού cadazolid της Actelion - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Ως πιστοποιημένο προιόν για Λοιμώδη Νοσήματα χαρακτηρίζεται και επισήμως το νέο αντιβιοτικό cadazolid της Actelion από τον FDA των ΗΠΑ για τη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με το Clostridium difficile.

Η Actelion Ltd (SIX: ATLN) ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χαρακτήρισε το cadazolid ως Πιστοποιημένο Προϊόν για Λοιμώδη Νοσήματα (QIDP), με αναπτυξιακό πρόγραμμα Ταχείας Αξιολόγησης (Fast Track) για τη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με το Clostridium difficile(CDAD).

Ο χαρακτηρισμός ως QIDP για το cadazolid σημαίνει ότι - μεταξύ άλλων κινήτρων - το cadazolid θα ενταχθεί σε εννιάμηνη διαδικασία αξιολόγησης κατά προτεραιότητα, μετά από την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος Φάσης ΙΙΙ IMPACT που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο ορισμός του σε αναπτυξιακό πρόγραμμα Fast Track έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του FDA και της Εταιρείας για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Οι χαρακτηρισμοί βασίζονται στο αμερικανικό νομοσχέδιο του 2012 Generating Antibiotic Incentives Now (GAIN). Το GAIN είναι μια νομοθετική προσπάθεια για παροχή κινήτρων στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση  σοβαρών  και απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων.

Ο Δρ.Guy Braunstein, MD, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Ανάπτυξης, σχολίασε σχετικά: «Η διάρροια από το Clostridiumdifficile (CDAD) είναι μια πάρα πολύ σοβαρή και πιθανώς απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Η ιατρική κοινότητα έχει μεγάλη ανάγκη από ένα αντιβιοτικό που θα παρέχει μια αποτελεσματική θεραπεία για την CDAD, με χαμηλά ποσοστά υποτροπής, ιδιαίτερα για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από υπερπαθογόνα στελέχη. Το νομοσχέδιο GAIN τονίζει τη σημασία της έρευνας σε αυτόν τον τομέα και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τα πλεονεκτήματα που θα μας προσφέρει αυτός ο χαρακτηρισμός για το cadazolid».

Σχετικά με το πρόγραμμα IMPACT

Το IMPACT (
International Multi-center Program Assessing Cadazolid Treatment) είναι ένα διεθνές πολυκεντρικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση της θεραπείας με cadazolid σε ασθενείς που πάσχουν από διάρροια που σχετίζεται με το Clostridium difficile (CDAD). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μελέτες Φάσης III που συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του cadazolid (από του στόματος δόση 250 mg που χορηγείται δις ημερησίως για 10 ημέρες) έναντι της vancomycin (από του στόματος δόση 125 mg που χορηγείται τετράκις ημερησίως για 10 ημέρες).

Οι μελέτες IMPACT είναι σχεδιασμένες να καθορίσουν εάν η κλινική ανταπόκριση μετά τη χορήγηση του cadazolid είναι μη κατώτερη της vancomycin σε ασθενείς με CDAD, και εάν η χορήγηση του cadazolid είναι ανώτερη της vancomycin στην παρατεταμένη κλινική ανταπόκριση. Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν περίπου 1.280 ασθενείς παγκοσμίως, ενώ η ένταξη ξεκίνησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σχετικά με το CADAZOLID

Το νέο αντιβιοτικό cadazolid είναι ένας ισχυρός αναστολέας της πρωτεϊνικής σύνθεσης του Clostridium difficile που προκαλεί ισχυρή καταστολή του σχηματισμού τοξίνης και σπόρων. Σε προκλινικές μελέτες, το cadazolid έδειξε ισχυρή in vitro δράση έναντι των κλινικά απομονωμένων στελεχών του Clostridium difficile και χαμηλή τάση για ανάπτυξη αντίστασης. Σε ένα ανθρώπινο μοντέλο εντέρου με CDAD, το cadazolid είχε πολύ περιορισμένη επίδραση στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου.

Η απορρόφηση του cadazolid είναι αμελητέα, με αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις στον αυλό του εντέρου και χαμηλή συστηματική έκθεση, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις CDAD, όπου το τοίχωμα του εντέρου μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη και η διαπερατότητα στα φάρμακα μπορεί να αυξηθεί.

Σχετικά με το CADAZOLID στη μελέτη φάσης II

Το cadazolid μελετήθηκε σε μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη,  παράλληλων ομάδων, με ενεργό φάρμακο, θεραπευτική, διερευνητική μελέτη Φάσης ΙΙ. Η μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοχή 3 δόσεων cadazolid (250 mg, 500 mg ή 1.000 mg), από του στόματος χορηγούμενων δύο φορές ημερησίως για 10 ημέρες, σε ασθενείς με διάρροια από Clostridium difficile (CDAD). Σύμφωνα με το τρέχων πρότυπο θεραπείας για την CDAD, ως θεραπεία αναφοράς χρησιμοποιήθηκε από του στόματος vancomycin (125 mg τετράκις ημερησίως για 10 ημέρες). Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, μετά την ένταξη 84 ασθενών με CDAD.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης ΙΙ, έδειξαν ότι η επίδραση όλων των δόσεων cadazolid ήταν παρόμοια με, ή καλύτερη από τη vancomycin στα βασικά καταληκτικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών κλινικής ίασης της CDAD, καθώς και των ποσοστών παρατεταμένης κλινικής ίασης. Ως ποσοστό κλινικής ίασης ορίστηκε η ανάσχεση της διάρροιας και η έλλειψη ανάγκης για θεραπεία της CDAD 24 έως 72 ώρες μετά την τελευταία δόση θεραπείας, ενώ ως ποσοστό παρατεταμένης κλινικής ίασης ορίστηκε η κλινική ίαση χωρίς υποτροπή της CDAD έως και 4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Τα ποσοστά υποτροπής ήταν αριθμητικά χαμηλότερα για όλες τις δόσεις cadazolid σε σύγκριση με τη vancomycin. Το cadazolid ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό.

Σχετικά με το Νομοσχέδιο GAIN (συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού FAST TRACK)

Το νομοσχέδιο Food and Drug Administration Safety and Innovation Act (FDASIA) τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Το GAIN είναι η ενότητα VIII του FDASIA. Σκοπός του GAIN είναι η παροχή κινήτρων για την φαρμακευτική έρευνα ορισμένων αντιβιοτικών, μέσω του χαρακτηρισμού τους ως προϊόντα QIDP. Αυτά τα προϊόντα προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και περιλαμβάνουν αυτά που μπορούν να θεραπεύσουν ορισμένα συγκεκριμένα αναγνωρισμένα παθογόνα, τα οποία αναφέρονται στο νομοσχέδιο GAIN. Το C. difficile είναι ένα τέτοιο συγκεκριμένα αναγνωρισμένο παθογόνο και όσα φάρμακα θεραπεύουν την CDAD θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως QIDP.

Το νομοσχέδιο GAIN παρέχει επίσης το πλαίσιο για να συμπεριληφθούν  τα κατάλληλα φάρμακα (QIDP) στο πρόγραμμα Fast Track του FDA. Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και την επίσπευση της αξιολόγησης νέων φαρμάκων και περιλαμβάνει στενή και άμεση επικοινωνία μεταξύ του FDA και του χορηγού του φαρμάκου.

Σχετικά με τη διάρροια από CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Το Clostridium difficile είναι Gram θετικό, αναερόβιο βακτήριο που σχηματίζει σπόρους και αποτελεί την κύρια αιτία τηςενδονοσοκομειακής διάρροιας. Η διάρροια από Clostridium difficile (CDAD ή CDI για τη λοίμωξη από Clostridium difficile) μπορεί να είναι μια σοβαρή και απειλητική για ζωή νόσος και προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη τοξικώνν στελεχών του Clostridium difficile στο κόλον, γενικά κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Η CDAD είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης και κύρια αιτία νοσηρότητας σε νοσηλευόμενους ηλικιωμένους ασθενείς. Η συχνότητα και η σοβαρότητα της CDAD στο δυτικό κόσμο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν ανακαλυφθεί νέα υπερπαθογόνα και επιδημικά στελέχη του Clostridium difficile που χαρακτηρίζονται από υπερπαραγωγή τοξινών και άλλων λοιμογόνων παραγόντων, καθώς και από επίκτητη ανθεκτικότητα στις φθοριοκινολόνες, όπως το moxifloxacin.

Η τρέχουσα αντιβιοτική θεραπεία για την CDAD περιλαμβάνει τη vancomycin και τη metronidazole. Ενώ τα ποσοστά κλινικής ίασης αγγίζουν γενικά το 85-90%, τα ποσοστά υποτροπής της τάξης του 15-30%, ανεξαρτήτως φαρμάκου, είναι προβληματικά καθώς το Clostridium difficile παράγει σπόρους που είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία με αντιβιοτικά και την απολύμανση ρουτίνας. Οι σπόροι που επιβιώνουν στο έντερο των ασθενών ή/και το νοσοκομειακό περιβάλλον μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκ νέου λοίμωξη και την υποτροπή της CDAD μετά από τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Έχει αναφερθεί ότι η vancomycin και η metronidazole προάγουν τον σχηματισμό σπόρων in vitro, σε υπο-ανασταλτικές συγκεντρώσεις.

Μόνο ένα νέο αντιβιοτικό, το fidaxomicin, έχει εγκριθεί τα τελευταία 30 χρόνια για αυτήν την ένδειξη, εξού και παραμένει η ανάγκη για νέα φάρμακα με βελτιωμένες ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα, για αντιβιοτικά που παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλούνται από υπερπαθογόνα στελέχη, με χαμηλά ποσοστά υποτροπής.

Σχετικά με την ACTELION LTD

Η Actelion Ltd είναι μια φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας και τα κεντρικά της γραφεία εδρεύουν στο Allschwil, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το πρώτο φάρμακο της Actelion, το Tracleer® (bosentan), ένας από του στόματος χορηγούμενος διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης, έχει εγκριθεί ως θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Η Actelion κυκλοφορεί το Tracleer μέσω των θυγατρικών της στις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των Ηνωμένων Πολιτειών (με βάση το νότιο Σαν Φρανσίσκο), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ελβετίας. Η Actelion ιδρύθηκε στα τέλη του 1997 και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιστημονική καινοτομία όσον αφορά στο ενδοθήλιο - το μονό στρώμα κυττάρων που διαχωρίζει κάθε αιμοφόρο αγγείο από τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι από 2.300 εργαζόμενοι της Actelion εστιάζουν στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων για την κάλυψη μεγάλων ιατρικών αναγκών, που στερούνται φαρμακευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα. Οι μετοχές της Actelion αποτελούν αντικείμενο χρηματιστηριακών συναλλαγών στο ελβετικό χρηματιστήριο SIX (κωδικός μετοχής: ATLN), ως μέρος του ελβετικού δείκτη blue-chip SMI (Swiss Market Index SMI®)
.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ                                                   


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

_________________________________________________________________

Νέο πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» για τις εταιρείες αλουμινίου- Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Η εξαγωγική δυνατότητα των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του κλάδου αλουμινίου, τα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να εξαχθούν, το μέγεθος των εξαγωγών του κλάδου σήμερα και προτάσεις για τρόπους ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων συζητήθηκαν στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ-κίνηση) 2014-2020 και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ) προσκλήθηκε σε συζήτηση/διαβούλευση με την τομεακή ομάδα συντονισμού του τομέα της ενέργειας που λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ και εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα κ. Κ. Διαμαντή, ενώ εκπρόσωπος του κλάδου υπήρχε και από την Ελληνική Ενωση Αλουμινίου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον κ. Μ. Βγότζα.

Ο κ. Διαμαντής γνωστοποίησε τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σήμερα και εκφράζουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εστιάζοντας στα παρακάτω:

- Οι εξαγωγές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω έλλειψης γνώσεων, καθοδήγησης, παιδείας και εκπαίδευσης πάνω στο αντικείμενο.
- Ελλειψη οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού και υποστήριξης των απαραίτητων υποδομών σε επιμελητήρια, προώθηση και υποστήριξη εκθέσεων εξαγωγικού χαρακτήρα κ.λπ.
- Οι Ελληνες κατασκευαστές στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα, ανταγωνιστικά και πιστοποιημένα και μπορούν να σταθούν επάξια σε οποιαδήποτε αγορά.
- Ο τομέας των ελληνικών κατασκευών έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης νέων προϊόντων και τεχνολογιών (όψεις κτιρίων, αεριζόμενες προσόψεις, κέλυφος, επενδύσεις bond κ.λπ.).
- Αμεση κρίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου εργασιακών ευκαιριών που να προωθεί τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων μέσα από συνέργειες.
- Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των κατασκευών (π.χ. η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και τη χαμηλή έως ανύπαρκτη εξαγωγική τους δραστηριότητα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να γίνουν οι εξαγωγές εφαλτήριο για ανάπτυξη και να δώσουν ώθηση και ανάσα στον εργασιακό κύκλο των επιχειρήσεων.

Μειώθηκαν κατά 21,5% οι πωλήσεις της διέλασης στην εσωτερική αγορά το 2013

Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, επηρέασε σημαντικά τις πωλήσεις των εταιρειών διέλασης αλουμινίου κατά το 2013, όπου σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων σε προφίλ κατά 21,5% σε σχέση με το 2012, ενώ σημειώθηκε και μικρή πτώση των εξαγωγών, οι οποίες καλύπτουν πλέον το 62% της παραγωγής, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου.

Πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο

Οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου το 2013 ήταν αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2012. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 11%, αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών πωλήσεων έναντι 46% το 2012, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν και αυτές κατά 2,5% και αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 52%.

Πρώτη μεταποίηση

Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης (πλατιά προϊόντα) τo 2013 σημείωσαν πτώση 2,5% περίπου. Η εγχώρια αγορά (που απορρόφησε το 13% των συνολικών πωλήσεων), σημείωσε πτώση 4% περίπου σε σχέση με το 2012, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν και αυτές κατά 2,5%.

Οι πωλήσεις προϊόντων διέλασης (προφίλ) σημείωσαν και αυτές πτώση 11,5% περίπου σε σχέση με το 2012. Η εγχώρια αγορά (που απορρόφησε το 38% των συνολικών πωλήσεων), σημείωσε πτώση 21,5% σε σχέση με το 2012 και κυμάνθηκε γύρω στους 31 χιλ. τόνους, με τις οι εξαγωγές (που απορρόφησαν το 62% των πωλήσεων) να μειώνονται επίσης κατά 4% περίπου.

Εμπορικό ισοζύγιο κλάδου το 9μηνο

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για το 9μηνο του 2013, οι εξαγωγές του κλάδου του αλουμινίου, χωρίς βωξίτη και αλουμίνα, αντιπροσώπευαν το 4,4% των εξαγωγών της χώρας και τον κατατάσσουν ως εξής, ανάμεσα στους 99 κωδικούς της ΕΣΥΕ: 
- Δεύτερος εξαγωγικός κλάδος της χώρας, με 910 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 1% περίπου σε σχέση με το 9μηνο του 2012.
- Τρίτο καλύτερο (θετικό) εμπορικό ισοζύγιο με 423,7 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας πτώση 5,9% περίπου σε σχέση με το 9μηνο του 2012.

Ο κ. Ταφρόγλου επανεξελέγη πρόεδρος στην Ελληνική Ενωση Αλουμινίου

Για μία ακόμη διετία παραμένει στην προεδρία της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου ο κ. Ελευθέριος Ταφρόγλου. Το νέο ΔΣ που εξελέγη στην πρόσφατη γενική συνέλευση, απαρτίζεται από τους: Ελ. Ταφρόγλου - πρόεδρος, Α. Παπαγεωργίου, Κ. Κατσαρός, Γ. Δουκίδης, αντιπρόεδροι, Αθ. Τσιάρας, γεν. γραμματέας, Σ. Μανιάς, ταμίας, Α. Τζίκα, Γ. Καρούμπας, Γ. Μεντζελόπουλος, Θ. Καντώνιας, Ν. Βλαχάκης, Α. Καρράς, Σ. Συναδινός, Ο. Παλαντζιάν, Χ. Αντωνογιαννάκης, σύμβουλοι.


ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣ                                                                     


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr