Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Διήμερη επιστημονική συνάντηση για τις Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις στην Αθήνα - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Διοργανώνεται στις 12 και 13 Φεβρουαρίου από το ΕΜΠ και την DAAD
Συνάντηση κορυφαίων ελλήνων και ξένων επιστημόνων με θέμα «Νέες εκκινήσεις ανάπτυξης για την Ελλάδα - Σχέδια αστικής ανάπτυξης και χωροταξίας. Μητροπολιτικές παρεμβάσεις Αθήνα 2021 - Από την Ιδέα στην Πραγματοποίηση», διοργανώνεται στις 12 και 13 Φεβρουαρίου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή επιστημονικών εργαστηρίων (workshops) και οι κύριοι άξονες του διημέρου θα αφορούν:

* Το παράκτιο μέτωπο της Αττικής με παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στην έκταση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού

* Την αναζωογόνηση αστικού κέντρου Αθηνών με το εγχείρημα της λεωφόρου Πανεπιστημίου

Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές θεματικές ενότητες των συναντήσεων θα είναι:

* Ανταλλαγή εμπειριών Αμβούργο - Βερολίνο - Βιέννη - Μόναχο - Αθήνα

* Γενικά concepts - χαρακτηριστικά, εξέλιξη, φορείς, εμπλεκόμενοι, αειφορία

* Δομές χρήσεων - εξέλιξη, χαρακτηριστικά, παράμετροι επηρεασμού

* Διαδικασίες σχεδιασμού και εκτέλεσης - φορείς, εμπλεκόμενοι, νομικό πλαίσιο, δεσμευτικότητα

* Χρηματοδότηση και οικονομία - δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι, μορφές χρηματοδότησης, κατανομή ωφελειών και ζημιών

* Συμμετοχή πολιτών - μορφές, αποτελέσματα, επιπτώσεις, σημασία


Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται:

Εκπρόσωποι δήμων (φορείς αστικής ανάπτυξης) Μόναχο, Βερολίνο, Αμβούργο, Βιέννη

Εκπρόσωπο Δήμου Αθηναίων και Περιφέρειας Αττικής

ΥΠΕΚΑ

ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ, Παραλιακό Μέτωπο

ΕΜΠ

Ιδρυμα Ωνάση, Ιδρυμα Νιάρχου, κ.ά.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η εντατική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών κορυφαίων εμπειρογνομώνων μεγάλων εγχειριμάτων αστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα αναζοωγονήσεων αστικών κέντρων και αναπτύξεις εκτάσεων παλιών αεροδρομίων, με τους εντεταλμένους για την ανάπτυξη και υλοποίηση των μεγάλων εγχειρημάτων για την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, όπως της αναζωογόνησης του Κέντρου και της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου.

Οι υπεύθυνοι των έργων της Αθήνας θα έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν άμεσα από τους ξένους υπεύθυνους της εμπειρίες και τα συμπεράσματα που τους ενδιαφέρουν.

Από την ελληνική πλευρά θα προυσιαστούν συνοπτικά οι μητροπολιτικές παρεμβάσεις της Αθήνας στην ιστορική τους εξέλιξη, τα υφιστάμενα σχέδια, οι διεθνείς διαγωνισμοί, ο μέχρι σήμερα δημόσιος διάλογος και οι θέσεις, καθώς και οι νομικές δεσμεύσεις.

Οι ξένοι υπεύθυνοι θα προυσιάσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τα θέματα της εξέλιξης της γενικής σύλληψης των παρεμβάσεων, των δομών των χρήσεων, των διαδικασιών μέχρι την υλοποίηση, των σχεδίων χρηματοδότησης και της συμμετοχής των πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr