Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Με ρυθμούς χελώνας οι επιστροφές ΦΠΑ -Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



Θετική εξέλιξη η επίτευξη δίδυμων πλεονασμάτων σε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και προϋπολογισμό, πλην όμως η εικόνα στην αγορά παραμένει ασφυκτική με τις επιχειρήσεις να περιμένουν μέχρι και... 944 (!) ημέρες για να λάβουν από το Δημόσιο τον οφειλόμενο ΦΠΑ και τους προμηθευτές του Δημοσίου να εξοφλούνται με ρυθμούς χελώνας.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που εμφανίζουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα αύξηση των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ στα 834 εκατ. ευρώ (στοιχεία 17ης Φεβρουαρίου) έναντι 806 εκατ. ευρώ στις 10 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την είσπραξη της επιστροφής ανέρχεται σε 401 ημέρες, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέσα σε ένα απόλυτα υφεσιακό περιβάλλον και με κλειστές τις κάνουλες των τραπεζών. Πρωταθλήτρια στην καθυστέρηση από τις 115 εφορίες είναι η Η' Θεσσαλονίκης με 944 ημέρες αναμονή και ακολουθούν η Α' Περιστερίου και και Φλώρινας με 824 ημέρες και 744 αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά πιο... ενήμερες απέναντι στις επιχειρήσεις είναι οι εφορίες Καρπενησίου, Πτολεμαΐδας, Σάμου και Ζακύνθου (μηδέν ημέρες καθυστέρησης) και ακολουθούν οι εφορίες Μεσολογγίου (13 ημέρες), Ηγουμενίτσας (19ημέρες) και Ορεστιάδας (26 ημέρες). Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

- Οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ που εκκρεμούσαν έως τις 17 Φεβρουαρίου ήταν 16.442 και το ποσό που δεν είχε αποπληρωθεί ακόμη ανερχόταν σε 834 εκατ. ευρώ.

- Ο ΦΠΑ, βάσει των στοιχείων, έχει επιστραφεί σε 9.717 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59% του συνόλου των αιτήσεων.

- Στις 85 από τις 115 εφορίες της χώρας ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες και φθάνει μέχρι και τις 935 ημέρες.

- Οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με αναμονή μεγαλύτερη των 120 ημερών φθάνουν τις 3.630, δηλαδή καλύπτουν το 22% του συνόλου των αιτήσεων.

- Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλει η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, που θα πρέπει να αποδώσει συνολικά 388 εκατ. ευρώ.

- Οι περισσότερες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ (2.244) έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ πλοίων Πειραιά, αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 11,3 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος δε αναμονής αντιστοιχεί σε 503 ημέρες. Ακολουθούν οι ΦΑΕ Αθηνών με 1.897 αιτήσεις επιστροφής και χρόνο ανταπόκρισης 388 ημέρες και η ΦΑΕ Πειραιά με 1.135 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ και χρόνο ανταπόκρισης 353 ημέρες.
                                                                                         
ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣ                                                                     



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr