Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Βιομηχανία: Πώς αποτιμά τα ενεργειακά μέτρα -Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Πολλών ταχυτήτων οι ωφελημένοι από τις ρυθμίσεις για την ενέργεια. Τα ερωτήματα για τη «διακοψιμότητα» και τους ρύπους. Πόσα είναι τα κέρδη της ΔΕΠΑ που θα «μοιραστούν» οι καταναλωτές. Πώς η Βρετανία μπλέκει τις διαπραγματεύσεις με Gazprom.


Στη φάση αξιολόγησης των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους, τα οποία εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, βρίσκονται οι άνθρωποι της βιομηχανίας.
Με όσες από τις άμεσα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις επικοινώνησε το Euro2day.gr δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις. Άλλες επιχειρήσεις ευνοούνται περισσότερο και άλλες λιγότερο, ανάλογα με το καταναλωτικό τους προφίλ και το ύψος της κατανάλωσης.
Πάντως οι περισσότερες θα αναμένουν την οριστικοποίηση των μέτρων και τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και πόσο μειώνουν το συνολικό ενεργειακό τους κόστος.
Για παράδειγμα το μέτρο αντιστάθμισης του κόστους για αγορά ρύπων απασχολεί μόνο τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με αυτό. Μάλιστα όπως τονίζει εκπρόσωπος βιομηχανίας, με την τιμή του δικαιώματος στα 7 ευρώ με τάσεις ανόδου, η αντιστάθμιση του σχετικού κόστους θα προσφέρει σημαντική ανάσα. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, αναμένεται η δημοσίευση του σχεδίου υπουργικής απόφασης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ακολουθεί αντίστοιχους μηχανισμούς που εφαρμόζονται σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Όσο για τα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού με ρήτρα διακοψιμότητας, άγνωστο είναι ακόμη πώς θα εφαρμοστούν, καθώς ο ακριβής μηχανισμός είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η «χρηματοδότηση» του μέτρου θα προκύψει από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικές μονάδες ή μονάδες ΑΠΕ. Και εδώ είναι το μεγάλο αγκάθι για το ΥΠΕΚΑ, καθώς εκτός από την Επιτροπή, θα πρέπει να διαπραγματευθεί και με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Για τους τελευταίους αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των μέτρων που θα αποτελέσουν το new deal, με περικοπές στις ταρίφες, διαγραφή απαιτήσεων έως και τεσσάρων μηνών από τον ΛΑΓΗΕ για πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό πάντα με επιμήκυνση του χρόνου των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι τα δύο παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με την παράταση κατά δύο χρόνια του χαρακτηρισμού βιομηχανικού πελάτη ως επιλέγοντος, ώστε να αγοράζει φυσικό αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ, παρότι καταναλίσκει σχετικά μικρές ποσότητες, θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία βιομηχανιών όπως η Χαλυβουργική, η οποία ανέστειλε τη δραστηριότητά της, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενους. Ωστόσο κάτι τέτοιο μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ στους καταναλωτές πελάτες της, από παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι αποτελεί αντίδωρο στα ισχνά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ –Gazprom για την τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου.
Όπως ανέφερε εχθές ο κ. Παπαγεωργίου, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της ΔΕΠΑ ανέρχονται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι σε αυτά περιλαμβάνονται μερίσματα θυγατρικών (ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ), μένει να διευκρινιστεί η επιστροφή κερδών από ποιο τμήμα της κερδοφορίας θα γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η κερδοφορία από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΠΑανέρχεται σε περίπου 56 εκατ. ευρώ. Έτσι θεωρείται αρκετά πιθανό η επιστροφή στους πελάτες της ΔΕΠΑ να προκύψει από μέρος των κερδών της εμπορικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε εχθές η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με την απόφαση επιστροφής κερδών συμφωνεί και ο άλλος μέτοχος της ΔΕΠΑ, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ αυτήν τη στιγμή το θέμα μελετάται, καθώς συμφωνήθηκε η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της ΔΕΠΑ να γίνει μετά την αφαίρεση των ποσών που θα επιστραφούν στους πελάτες της. Έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το όφελος που θα προκύψει για τη βιομηχανία.

Η διαπραγμάτευση με τους Ρώσους

Όσο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Gazprom, τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος, με όσα ανέφερε εχθές ο κ. Παπαγεωργίου, γίνεται σαφές ότι η συμφωνία δεκαετούς παράτασης της διακρατικής σύμβασης θα κλείσει με τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 395 και 398 δολαρίωντα 1.000 κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, ως συγκρίσιμη τιμή ρωσικού αερίου θα πρέπει να ληφθεί αυτή που διαμορφώνεται στην ηπειρωτική Ευρώπη, για μακροχρόνια συμβόλαια, και ανέρχεται σε 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Ο υφυπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ του ότι στον μέσο όρο δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές που διαμορφώνονται στο Ην. Βασίλειο, όπου επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, εννοώντας ότι εκεί λειτουργεί ανταγωνισμός και οι τιμές στα hubs είναι χαμηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα η μέση τιμή πανευρωπαϊκά να διαμορφώνεται στα 380 ευρώ.
Έτσι εφόσον επικρατήσει η άποψη αυτή στη διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, τότε ναι μεν θα διαμορφωθεί μία τιμή καλύτερη από την ισχύουσα, με αναδρομική ισχύ την 1η Ιουνίου 2013, όταν δηλαδή έγινε κατά τον υφυπουργό ανταλλαγή εγγράφων προτάσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αλλά σε καμία περίπτωση κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης (380 δολάρια) που φαινόταν ότι είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.


                                                                                         
ΠΗΓΗ: EURO 2DAY                                                              


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr