Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αλλαγές διοικήσεων σε Κτηματολόγιο και ΕΥΔΑΠ - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Και οι δύο (Κτηματολόγιο - ΕΥΔΑΠ) θεωρούνται πολύ κρίσιμες επιχειρήσεις για την κυβερνητική πολιτική, καθώς τα διαθέσιμά τους πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Αλλαγή φρουράς σε δύο κρίσιμες επιχειρήσεις του Δημοσίου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Η πρώτη αφορά το Κτηματολόγιο Α.Ε. και η δεύτερη την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Και οι δύο θεωρούνται πολύ κρίσιμες επιχειρήσεις για την κυβερνητική πολιτική, καθώς τα διαθέσιμά τους πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Κτηματολόγιο, στη διοίκηση της εταιρείας έχουν ήδη υπάρξει παραιτήσεις και αναμένονται και άλλες. Συγκεκριμένα, λόγω της σύγκρουσης που αφορά στα διαθέσιμα της επιχείρησης την περασμένη Τρίτη παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροί της, Νίκος Ζυγούρης και Αλίκη Φατούρου. Την επομένη ζητήθηκε η παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ως νέα μέλη του Δ.Σ. φέρονται οι κ.κ. Ολγα Μπουζανιά, Κώστας Διάκος και Γιώργος Μουτεβέλης.

Η σύγκρουση στην Κτηματολόγιο Α.Ε. αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που κατέβαλαν Ελληνες πολίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, ως ειδικά τέλη υπέρ κτηματογράφησης και τυχόν μεταφορά τους στην ΤτΕ θέτει επιπρόσθετα προβλήματα στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας. Θέση στο θέμα πήρε χθες και η Ν.Δ. Ο τομεάρχης υποδομών του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, στη σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που «βάζει χέρι», εκτός του ταμείου της εταιρείας και στο σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η μεταφορά των διαθεσίμων θέτει σε κίνδυνο μελέτες και την ολοκλήρωση των έργων χαρτογράφησης.

Σημειώνεται ότι βάσει νόμου, τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ της κτηματογράφησης αξιοποιούνται μόνον στη χρηματοδότηση έργων της εταιρείας. Επίσης είναι γνωστό ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση και η διοίκηση του Κτηματολογίου αναζητούν πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα κτηματογράφησης.

Αντίστοιχη κατάσταση υφίσταται και στην ΕΥΔΑΠ. Στην επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων θα υπάρξει αλλαγή σχεδόν του συνόλου των μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης που ορίζει η κυβέρνηση ως μέτοχος πλειοψηφίας. Κι εδώ η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει μεταφορά των διαθεσίμων της επιχείρησης στην ΤτΕ. Εδώ ωστόσο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των μετόχων της μειοψηφίας. Σημειώνεται ότι στην πλευρά της μειοψηφίας ανήκει και το 10% που κατέχει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το Δημόσιο να αποκτήσει πρόσβαση στα ταμειακά διαθέσιμα είναι μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Ωστόσο και αυτή η διαδικασία δεν διασφαλίζει ότι τα χρήματα θα μπουν στα Ταμεία του κράτους, καθώς τα έσοδα από επιστροφές κεφαλαίου του ΤΑΙΠΕΔ βάσει νόμου διοχετεύονται στην αποπληρωμή του χρέους.
Η ΕΥΔΑΠ έχει ταμειακά διαθέσιμα 230 εκατ. ευρώ και για τη χρήση του 2014 πρόκειται να διανείμει μέρισμα 21,2 εκατ. ευρώ (0,2 ευρώ ανά μετοχή), αντιστοιχώντας στο 50% των ετήσιων κερδών της επιχείρησης.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό το μέρισμα μπορεί να διπλασιαστεί, εφόσον κάτι τέτοιο υποδειχθεί από τον βασικό μέτοχο της επιχείρησης. Η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ ωστόσο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τους μετόχους της μειοψηφίας.



ΠΗΓΗ
: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr