Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

«Φόρος Google»: Στο στόχαστρο του Όσμπορν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr  

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr  



Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί νέος συντελεστής φόρου 25% στα εταιρικά κέρδη από την οικονομική δραστηριότητα στην Βρετανία τα οποία μεταφέρονται με τεχνητό τρόπο το εξωτερικό   (Στο «στόχαστρο» έβαλε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας που «ξεγλιστρούν» της φορολογίας.
 
Παρουσιάζοντας χθες, Τετάρτη τον προεκλογικό αναθεωρημένο προϋπολογισμό της βρετανικής κυβέρνησης, ο Όσμπορν ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί νέος συντελεστής φόρου 25% στα εταιρικά κέρδη από την οικονομική δραστηριότητα στην Βρετανία τα οποία μεταφέρονται με τεχνητό τρόπο το εξωτερικό.
Ο φόρος αυτός που έχει ονομαστεί «φόρος Google» απηχεί τις έντονες διαμαρτυρίες για τα χαμηλά επίπεδα φόρων που πληρώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, μέσω νομικών «παραθύρων» φοροαποφυγής.
Ο Όσμπορν είχε δεσμευθεί στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο να αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες από τις πολυεθνικές. Τότε είχε επικρίνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς ότι φθάνουν σε ακραία σημεία για να μειώσουν το φορολογικό τους βάρος.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε ακόμη δύο παρεμβάσεις. Ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σημαντικά το ποσό των φόρων που θα μπορούν να συμψηφίζουν έναντι ζημιών από το εταιρικό τους χαρτοφυλάκιο οι τράπεζες.
Το να μπει «οροφή» στον συμψηφισμό προγενέστερων ζημιών για φορολογικούς λόγους θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία της Βρετανίας 3,5 δισ. στερλίνες στα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι ενδεικτική η αναφορά του Όσμπορν πως τα έσοδα από τους φόρους επιχειρήσεων στον τραπεζικό τομέα, έχουν μειωθεί από τις 7,3 δισ. στερλίνες πριν την κρίση το 2006-07 σε μόλις 1,6 δισ. στερλίνες το 2013-14.
Τέλος, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ώστε το 95% των αγοραστών κατοικίας να πληρώσουν λιγότερο φόρο. Με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, δεν θα πληρώνεται καθόλου φόρος για τις πρώτες 125.000 στερλίνες του τιμήματος αγοράς οικίας. Στις 250.000 στερλίνες ο φόρος θα ανέρχεται στο 2%, στις 925.000 στερλίνες στο 5%, στο 1,5 εκατ. στερλίνες στο 10% και στο 12% για κάθε τιμή πάνω από το 1,5 εκατ. στερλίνες.

 

ΠΗΓΗ: IN.GR


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr