Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Επιδότηση 10.000€ σε 900 νέους για επιχειρήσεις με καινοτομία - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 21 Αυγούστου η περίοδος υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τις 900 θέσεις στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Νέων με έμφαση στην καινοτομία».
Οι 500 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους των Περιφερειών: Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιπες 400 θέσεις κατανέμονται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Από τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε να τρέξουν τα προγράμματα εξάμηνης απασχόλησης 16.000 ανέργων με χαμηλά τυπικά προσόντα και πρακτικής άσκησης 200 αποφοίτων ΕΠΑΣ.
Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 900 ανέργους ηλικίας 18- 35 ετών με 10.000 ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ως καινοτομία ορίζεται «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή και παροχή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεση παραγωγική, χρηστική ή/και εμπορική εφαρμογή».
Τα κριτήρια
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνεργοι από 18 έως 35 ετών, ενώ θα πρέπει να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Ακόμη, οι υποψήφιοι οφείλουν να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις, ενώ η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετά.
Μάλιστα, δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν και οι υποψήφιοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων η αίτηση – επιχειρηματικό σχέδιο έχει απορριφθεί από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει είτε οι υποψήφιοι να ανακαλέσουν με υπεύθυνη δήλωσή τους την ένσταση που τυχόν έχουν υποβάλει μέχρι την προηγουμένη της δημοσίευσης της πρόσκλησης, είτε να μην έχει εκδοθεί μέχρι την προηγουμένη της δημοσίευσης της πρόσκλησης από την Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων απόφαση επί της ένστασής τους.
Ενδεικτικά, οι επιλεγέντες θα επιδοτηθούν εφόσον παρουσιάσουν καινοτόμες δραστηριότητες, όπως είναι: οι νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων / υπηρεσιών με νέες πρώτες ύλες, η χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, οι τεχνολογίες αισθητήρων, τα προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη, τα νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης, ο ψηφιακός χειρισμός προϊόντων, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι, οι υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος / διεργασίας / παροχής υπηρεσίας, η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, η παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων, η εφαρμογή τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης.
Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»
Τέσσερα ανοιχτά προγράμματα του ΕΣΠΑ τρέχουν στον ΟΑΕΔ:
• 200 άνεργοι θα καλύψουν επιδοτούμενες θέσεις για τρία χρόνια και τρεις μήνες σε εργοδοτικές οργανώσεις.
• Για 10 μήνες θα επιχορηγηθεί η διατήρηση θέσεων του μετρό Θεσσαλονίκης.
• Εως 25 Ιουλίου μπορούν να ενταχθούν 100 άνεργοι της Ξάνθης σε τοπικό πρόγραμμα.
• Από χθες έως 21 Αυγούστου υποβάλλονται αιτήσεις για επιδότηση 900 νέων για να ιδρύσουν επιχείρηση με καινοτομία.
200 θέσεις πρακτικής για ανέργους των ΕΠΑΣ
Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους 200 νέους ανέργους πτυχιούχους των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού. Αρχικά οι 200 άνεργοι νέοι θα επιλεγούν από τα γραφεία διασύνδεσης του ΟΑΕΔ, ενώ μετά την επιλογή, και σε συνεργασία με την εταιρεία επιλογής προσωπικού Manpower, θα πραγματοποιηθούν τα τεστ και οι συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων. Το πιλοτικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Εργασία» επιλέχθηκε πρώτο -μεταξύ 53 προτάσεων που αξιολογήθηκαν- και εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «PARES», η οποία ενισχύει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπηρεσιών απασχόλησης.
Για 17 μήνες
Η δράση θα έχει διάρκεια 17 μήνες, ενώ βασικός της στόχος είναι η ομαλή και βιώσιμη μετάβαση 200 ανέργων νέων, αποφοίτων των Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑΣ), στην ΑΓΟΡΆ  εργασίας και η διατήρηση τουλάχιστον εξήντα εξ αυτών -για τουλάχιστον έξι μήνες- σε κανονικές, βιώσιμες και μακράς διαρκείας θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, τη γενική διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ Αθ. Θεοδωρίδου και την πρόεδρο της ManpowerGroup Greece Βενετία Κουσία. Την εκδήλωση χαιρέτισε με την παρουσία του ο αναπληρωτής διευθυντής της Task Force for Greece J. Luchner, ο οποίος σημείωσε ότι «βασική επιδίωξη αναλόγων πρωτοβουλιών είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ και η εξυπηρέτηση του πολίτη», ενώ ο κ. Αμπατζόγλου χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας με κοινό στόχο.
Ακολούθως, η κ. Θεοδωρίδου ανέπτυξε τον τρόπο λειτουργίας του Δυϊκού Συστήματος Μαθητείας στις σχολές του ΟΑΕΔ, τον συνδυασμό, δηλαδή, εκπαίδευσης στη σχολή και πρακτικής άσκησης στον χώρο της επιχείρησης, ενώ η κ. Κουσία επεσήμανε την ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της παροχής υπηρεσιών απασχόλησης.

Εξάμηνο πρόγραμμα για ανέργους
Εργασία σε 16.000 ανειδίκευτους

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο θα περιλαμβάνει κατάρτιση αλλά και τουλάχιστον εξάμηνη εργασία 16.000 ανέργων με χαμηλά τυπικά προσόντα.
Η νέα δράση του Οργανισμού περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς και εγγυημένη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 45.976.000 ευρώ, ενώ ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εργασίας.
Μάλιστα, ήδη πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς και θα ακολουθήσει ο έλεγχος πληρότητας των υποβληθέντων στοιχείων των προτάσεων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης καθώς και αξιολόγηση των προτάσεων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ.
200 θέσεις σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ ΣΕΒ και ΣΕΤΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη έως 200 ανέργων σε θέσεις εργασίας που προκύπτουν σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και σε οργανώσεις μέλη τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι ηλικίας από 18 έως 66 ετών, οι οποίοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ενωσης, κάρτα ανεργίας σε ισχύ ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ζήτησης από τους δικαιούχους και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας έως 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 22 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα.
Για ωφελούμενους ηλικίας άνω των 25 ετών, που θα προσληφθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Διατήρηση θέσεων στη Θεσσαλονίκη
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διάρκεια 18 μηνών. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για τους εργαζόμενους που απασχολούσαν κατά την ίδια ημερομηνία σε:
• ποσοστό 100%, επί του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, εφόσον βρίσκονται και λειτουργούν στο ισόγειο των κτιρίων με είσοδο ή και πρόσοψη μπροστά από τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη και, τέλος,
• ποσοστό 50%, εφόσον βρίσκονται και λειτουργούν αυτοτελώς σε υπόγεια ή σε ορόφους των κτιρίων με είσοδο ή και πρόσοψη μπροστά από τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν το προσωπικό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Η υποβολή αιτήσεων και για τα δύο προγράμματα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του site του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
ΠΗΓΗ: ΙΔΕΕΣ                                                                                     

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr