Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η επιχειρηματικότητα βραβεύεται - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grhttp://www.pireas2day.gr/Images/sp.gif

εκπονήθηκαν από τους φοιτητές στο μάθημα Επιχειρηματικότητα Ι πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά την Τρίτη 20 Μαΐου στο αμφιθέατρο του 4ου έτους του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ.
Τα 10 καλύτερα σχέδια από τις 54 ομάδες φοιτητών που συμμετείχαν ανακοινώθηκαν από την Ευθυμία Χρυσανθίδου, Υποψήφια Διδάκτορα και βοηθό στο μάθημα κατά τη διάρκεια της βράβευσης, με τις τρείς καλύτερες να λαμβάνουν χρηματικά βραβεία από την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, η οποία για ακόμα μια χρονιά ενίσχυσε με αυτό τον τρόπο τις ιδέες των μαθητών ώστε και στο μέλλον να τις προωθήσουν.
Οι καλύτερες προτάσεις επιλέχτηκαν από τον κ. Περικλή Γκόγκα, Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος και διδάσκων του μαθήματος της Επιχειρηματικότητας, ο οποίος κατά την εκδήλωση τόνισε πόσο σημαντικόείναι οι φοιτητές του τμήματος να μπαίνουν στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας και των καταστάσεων που θα αντιμετωπίσουν μετά τη σχολή.
Ανάμεσα στις καλύτερες ιδέες ήταν ένα multimedia καρότσι για ψώνια για άτομα με ειδικές ανάγκες, μία πιπίλα η οποία χορηγεί φάρμακα σε μωρά, υπηρεσίες σπιτιού για φοιτητές, αυτόματοι πωλητές μπύρας, γόβες που γίνονται επίπεδα παπούτσια για όλες τις ώρες, και στιγμιαίο γαλλικό καφέ σε φακελάκια για εύκολη χρήση.
Βράβευση της συνολικής πρότασης
Στην εκδήλωση βραβεύονται όχι μόνο οι καλύτερες ιδέες, αλλά και το businessplan που εκπόνησαν οι ομάδες, σημείωσε ο κ. Γκόγκας, αφού στόχος είναι η πλήρης προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα.
Από την αρχή της χρονιάς τα παιδιά έπρεπε να βρουν μια πρωτότυπη καινοτόμα ιδέα, και κατόπιν να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο, ώστε όταν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί.
Το συγκεκριμένο μάθημα έχει αποβεί ιδιαίτερα γόνιμο για την επιχειρηματικότητα, αφού πολλοί μαθητές έχουν κατοχυρώσει πατέντες για τις ιδέες τους, αλλά έχουν υλοποιήσει και τα επιχειρηματικά τους σχέδια δημιουργώντας επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται, ακόμα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον της κρίσης.
Άλλωστε οι μαθητές σε αυτή την περίοδο της κρίσης, σημείωσε ο κ. Γκόγκας, είναι πιο συνειδητοποιημένοι: «Συμμετέχουν περισσότερο στα μαθήματα, δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον και κατανοούν ότι ίσως μια διέξοδος από τα προβλήματα είναι να κάνουν κάτι μόνοι τους, να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα χωρίς αν περιμένουν από κάποιον άλλο»
Παρόλο που ρεαλιστικά τα περισσότερα σχέδια δεν θα υλοποιηθούν, τόνισε ο κ. Γκόγκας, είναι σημαντικά γιατί αποτελούν πολύτιμη εμπειρία που θα μπορέσουν αργότερα να υλοποιήσουν σε μια επιχείρηση, ή και να χρησιμοποιήσουν για να βρουν δουλειά.
«Είχα τηλέφωνο από μια επιχείρηση στη Φρανκφούρτη όπου ένας φοιτητής μου που πήγε εκεί για να βρει δουλειά είχε βάλει το businessplan που βραβεύτηκε, και πήραν να επιβεβαιώσουν»
Συνεχίζει η στήριξη της Ζυθοποιίας
Οι βραβεύσεις γίνονται συνήθως από τον ίδιο τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης Α.Ε. κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, όμως αυτή τη φορά δεν κατάφερε να βρεθεί λόγω υποχρεώσεων της τελευταίας στιγμής στην εκδήλωση, και εκπροσωπήθηκε από τον κ. Προκόπη Τσίτσιο, ο οποίος τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά της εταιρείας να συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που αφορούν τους νέους, μια δέσμευση την οποία είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν και σε ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Τρείς ιδέες βραβεύτηκαν
Οι τρεις ιδέες που βραβεύτηκαν ήταν η SaffronIceTea: ΚρύοΤσάιαπό το ΦυτόΣαφράν, των ΠαναγιωτόπουλοςΠαναγιώτηςΡεπανάΘεοδώραΝτονάςΚωνσταντινος, Τσιολάκης Νικόλαος, ΤσιγγανάΒασιλική, που έλαβε την Τρίτη θέση και χρηματικό έπαθλο €300.
Δεύτερη με χρηματικό έπαθλο €600 ήρθε η ιδέα Mybeer: αυτόματοι πωλητές μπύρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους των ΚυράζογλουΑθανάσιος, ΔρυμονίτουΦωτεινή, ΒέρροςΓιώργος, ΒουγιουκλήΜαρία, ΤόταςΔιονύσης.
Τέλος πρώτη, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο €900  ήρθε η ιδέα για την EasyTraffic: Ηλεκτρονική Επιχείρηση πουδραστηριοποιείται στον Τουριστικό Κλάδο και παρέχει πληροφορίεςπου αφορούν τον Τουρισμόστην Ελλάδα, των ΣαββίδουΣταματία, ΠαντελίδηςΕυθύμης, ΜήτροςΘωμάς, ΚιουρτζίδηςΒλαδίμηρος, ΠαναγιωτακοπούλουΑγγελική, ΤασούληΑθηνα και ΔούμαΕυαγγελία.
Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται κυρίως σε κινητά αλλά και από το διαδίκτυο, η οποία θα βοηθήσει στην πιο εύκολη και γρήγορη μετακίνηση του κοινού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου υπάρχει τουρισμός, χωρίς να γνωρίζει κάποιος την περιοχή.
Παρόμοιες εφαρμογές υλοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όχι όμως σε τόσο ευρεία μορφή την οποία εφαρμόζει η ομάδα, ενώ φιλοδοξεί πως το χαμηλό κόστος της, αφού δεν απαιτεί αρχική δανειοδότηση αλλά μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα μέλη της ομάδας, σε συνεργασία με ένα τμήμα μηχανολόγων ηλεκτρολόγων μπορεί να οδηγήσει στην άμεση υλοποίηση της.
Οι άλλες ιδέες που διακρίθηκαν
Οι υπόλοιπες ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι εξής:
- Καρότσι Οδηγός: Καρότσι Οδηγός Για Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες Σε Σουπερ Μάρκετ. Το Καρότσι διευκολύνει τις ανάγκες όλων των Καταναλωτών αφούπεριέχει ηλεκτρονικό πίνακα Αφής με βάση τον οποίο θα κατευθύνονται στους διαδρόμους του καταστήματος και θα υπολογίζει πόσο κοστίζει κάθε ένα προϊόν και την τιμή συνολική τιμή των αγορών. Η ομάδα αποτελούνταν από την Αλμασίδου Άννα, ΙωάννουΜαρίνα, ΠαναγοπούλουΑγγελική, ΤσιγκαροπούλουΟλυμπία.
- Antifludummy: Πιπίλα με ειδική υποδοχή τοποθέτησης φάρμακου για παιδιά για διευκόλυνση των γονιών που θέλουν να δώσουν το σιρόπι των παιδιών τους. Η ομάδα αποτελούνταν από τις ΚώττηΦανή, ΠαπαδοπούλουΣοφία, ΜήλιουΕυαγγελία
-Ebad: ηλεκτρονικόςπίνακαςανάρτησης των δρομολογίων των αστικών στην πόλη τηςΚομοτηνήςστιςστάσεις των λεωφορείωναλλά και ανάρτηση και όλων των ανακοινώσεων που αφορούντουςφοιτητές με συνεχήενημέρωσητους. Η ομάδα αποτελούνταν απότους ΤσιαλτζηςΕυστάθιος, ΜαυρήςΑντώνιος, ΣπαθούλαςΙωαννης, ΠούπαςΝικολαος.
- Σαν το σπίτι σου: Μια υπηρεσία η οποία αναφέρεται σε φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου καταγωγής τους. Καλύπτει εύκολα και γρήγορα βασικές ανάγκες και ασχολίες όπως το μαγείρεμα το σκούπισμα το σιδέρωμα κλπ. ΑργυρόπουλοςΑλέξανδρος, ΒόγγοληΑικατερίνη, ΚοντοστάθηΆννα.
-Skywalkerae. Φλατ τακούνι. Δημιουργία ειδικού μηχανισμού που μετατρέπει ένα παπούτσι με τακούνι σε φλατ παπούτσι για ευκολία όλων των γυναικών. ΚαρακικέςΛουκάς, ΤσιλιγκαρίδουΑθηνά, ΤάτσηΚαλλιόπη.
-Τramontocoffee: είναι καφές φίλτρου σε φακελάκι. Ένας εύκολος έξυπνος και οικονομικός τρόπος να πιείς καφέ φίλτρου χωρίς την χρήση καφετιέρας. ΔημητρακέΕυγενία, ΔυντσικουΧρύσα, ΚαναράΜαρία, ΜεντενζήςΝικόλαος, ΠάλλαΜαρια
-Sunpro: σύστημα ψεκασμού φρεσκαρίσματος και αρωματισμού των χώρων. Ιωάννα Βουλτσιου, ΒασιλακηΕλένη, ΤραχαναΓιαννούλα, ΒελισσαριδουΧρυσούλα, ΚαραμητσουΣτυλιανή, ΜουτσαΟλα
Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ  


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr