Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο Λίγες αλλά ικανές οι γυναίκες στελέχη επιχειρήσεων - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

http://www.pireas2day.gr/Images/sp.gif
Το ποσοστό τους σε ανώτατες διοικητικές θέσεις φτάνει το 29%, υψηλότερο κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο της ευρωζώνης 
Λίγες είναι ακόμη οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις παγκοσμίως και στην Ελλάδα, παρότι οι εταιρείες που έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες είναι πιο κερδοφόρες σε σχέση με αυτές των ανδρών. Πάντως γίνονται προσπάθειες και στην Ελλάδα για να αυξηθεί το ποσοστό γυναικών στις επιχειρήσεις, στις διοικήσεις τους και γενικά στην εργασία.

Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών στις ανώτατες διοικητικές θέσεις εφέτος είναι 29%, μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2013 (30%) και κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της ευρωζώνης (23%). Οι ανώτατες διοικητικές θέσεις στις οποίες συναντάμε τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών στην Ελλάδα εφέτος είναι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού (41%), επικεφαλής Τμήματος Μάρκετινγκ (28%) και επικεφαλής Διεύθυνσης Πωλήσεων (26%), χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Παγκοσμίως το ποσοστό των ανώτατων διοικητικών θέσεων που καλύπτεται από γυναίκες το 2014 είναι 24%.

Η κυρία Τζοάννα Μουτάφη, επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Grant Thornton στην Ελλάδα, αναφέρει: «Παρατηρούμε ότι στη χώρα μας ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά αναφορικά με τις γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Βρισκόμαστε όμως επάνω από την ευρωζώνη και τον παγκόσμιο μέσο όρο, οπότε αυτό είναι θετικό. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στις θέσεις αυτές έχει αυξηθεί κατά 7% από το 2004. Το θέμα είναι ότι το ζήτημα των ποσοστώσεων είναι αμφιλεγόμενο, αλλά ίσως έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο όπου οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια ώθηση αν θέλουμε να δούμε μια πραγματική αλλαγή πορείας».

Παράλληλα ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ  υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο γυναικείος ψηφιακός αναλφαβητισμός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει αφενός στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών και αφετέρου στην ενίσχυση της εργασίας, ειδικότερα στις νέες γυναίκες. Πρόσφατες μελέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον ο κ. Μάνος Πηλείδης, Senior Partner της Deloitte στην Ελλάδα, τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη η δρ Μαριλένα Φατσέα, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Fidel & Fortis, ανέφερε: «Παρότι οι γυναίκες έχουν ισχυρή παρουσία στον κόσμο ως μητέρες, ως εργαζόμενες και ως φοιτήτριες, σε επίπεδο ηγεσίας οι γυναίκες αποτελούν μειονότητα. Οταν όμως οι γυναίκες βρίσκονται στη κορυφή είναι "doers", δίνουν προτεραιότητα στην επιτυχία της δουλειάς, είναι πιο ανοικτές σε talent pool, προσλαμβάνουν πιο εύκολα γυναίκες και έχουν πιο πολλές γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr