Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ανάσα για την αγορά ο συμψηφισμός του ΦΠΑ - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.grhttp://www.pireas2day.gr/Images/sp.gif

Ρευστότητα για χιλιάδες επιχειρήσεις από το μέτρο

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες τιμωρούνταν με πρόστιμα από την εφορία αν καθυστερούσαν να καταβάλουν τον ΦΠΑ καθώς στα χαρτιά φαίνονταν να έχουν εισπράξει αλλά το ταμείο τους παρέμενε άδειο

Τέλος στην ομηρεία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές ή περιμένουν να πληρωθούν για υπηρεσίες και προϊόντα και την ίδια στιγμή το κράτος απαιτεί να καταβάλουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας βάζει το υπουργείο Οικονομικών με την απόφαση να προχωρήσει το μέτρο για τον συμψηφισμό ΦΠΑ.

Οι καθυστερήσεις
Η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της εβδομάδας διευκολύνει χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς δεν είναι μόνο το θέμα του συμψηφισμού του οφειλόμενου ΦΠΑ με αυτόν που τους χρωστά το Δημόσιο αλλά το γεγονός ότι μπορούν να επιλέξουν να μην πληρώσουν τον ΦΠΑ αν πρώτα δεν έχει εξοφληθεί το τιμολόγιο που έχουν εκδώσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου επαγγελματίας για παροχή υπηρεσιών μέσα στο 2014 θα πληρωθεί στις αρχές του 2015. Για το διάστημα αυτό με βάση τα ισχύοντα θα πρέπει να υποβάλει κανονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να πληρώσει στην περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου ακόμη και αν δεν έχει εισπράξει το αντίτιμο του τιμολογίου που έχει εκδώσει.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς είναι η μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας. Την ίδια στιγμή όμως το υπουργείο Οικονομικών έβαζε πρόστιμα σε όσους καθυστερούσαν να καταβάλουν τον ΦΠΑ καθώς οι επιτηδευματίες στα χαρτιά φαίνονταν να έχουν εισπράξει αλλά το ταμείο τους παρέμενε άδειο.

Αυτό οδηγούσε σε αρκετές περιπτώσεις σε ασφυξία τις επιχειρήσεις οι οποίες από τη μία «κυνηγούσαν» τους πελάτες να πληρωθούν τις επιταγές από την άλλη έτρεχαν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις όταν δεν πλήρωναν στο κράτος τον ΦΠΑ που φαινόταν ότι έχουν εισπράξει ενώ αυτό ποτέ δεν είχε συμβεί ή καθυστερούσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα ο παραλήπτης του τιμολογίου τυγχάνει όλων των πλεονεκτημάτων αφού δεν έχει πληρώσει την αξία της υπηρεσίας ή του προϊόντος αλλά την ίδια στιγμή εκπίπτει τον αντίστοιχο ΦΠΑ και φυσικά γράφει δαπάνες με αποτέλεσμα τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματός του.

Αυτή τη σημαντική στρέβλωση της αγοράς έρχεται τώρα να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το όλο θέμα είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος βασίστηκε σε αντίστοιχες κοινοτικές πρακτικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άμεση εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει μεταξύ άλλων θετικές αλλαγές στο υπάρχον επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον με αύξηση των ταμειακών ροών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, θα μειώσει δραστικά τις υποθέσεις που επιλύονται δικαστικά (μειώνοντας πολύ τα διοικητικά βάρη του Δημοσίου) ενώ παράλληλα θα εξαλείψει το φαινόμενο δυσλειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργείται από τη μείωση ρευστότητας που τους δημιουργεί η μη πληρωμή τιμολογίων τους προς το Δημόσιο και όχι μόνο.

Το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

Θα επεκταθεί
Το μέτρο του συμψηφισμού ΦΠΑ θα τρέξει στην πλήρη  μορφή του από το φθινόπωρο ενώ σε πρώτη φάση θα αφορά ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, ενώ αμέσως μετά και μόλις «τρέξει» το νέο σύστημα θα επεκταθεί και μεταξύ επιτηδευματιών.

Στη διαδικασία του συμψηφισμού ΦΠΑ θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 500.000 ευρώ, ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν στην ίδια απόφαση και επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, δηλαδή ως 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ακαθάριστα έσοδα ως 2 εκατ. ευρώ πραγματοποιούν ετησίως περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, το μέτρο καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Τα οφέλη - πλεονεκτήματα του συμψηφισμού ΦΠΑ είναι:
- Συμψηφισμοί, όχι μόνο ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες.
- Απελευθέρωση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
- Αποσυμφόρηση δικαστηρίων από φορολογικές και άλλες υποθέσεις.
- Δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
- Ισος φόρος προς ίσα εισοδήματα.
- Αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας.


Εισφορά αλληλεγγύης στα επιδόματα του 2013
Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών - Εξαιρούνται τα οικογενειακά που θα χορηγηθούν εφέτος

Εισφορά αλληλεγγύης ακόμη και στα οικογενειακά επιδόματα που αποκτήθηκαν το 2013 θα επιβάλει εφέτος το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που το εισόδημα του υπόχρεου ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Αυτό διότι με διάταξη που πέρασε πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης τα οικογενειακά, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2014, δηλαδή θα εμφανιστούν στη φορολογική δήλωση του 2015.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στην εφετινή φορολογική δήλωση επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης σε ετήσιους τόκους ανά καταθέτη ακόμη και αν αυτοί είναι ένα ευρώ. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να επανεξεταστεί το θέμα και να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να μην πληρώσουν φόρους οι πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα και, το βασικότερο, δεν έχουν δουλειά, όπως είναι οι άνεργοι και οι νέοι που σπουδάζουν. Αυτό διότι αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισοδήματα και εμφανίσει στη φορολογική δήλωση τόκο κατάθεσης π.χ. 1 ευρώ, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ και μπορεί είτε να χάσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους είτε να χρειαστεί να δηλώσει αποδείξεις 750 ευρώ ή ακόμη και να φορολογηθεί επί πλασματικών εισοδημάτων.

Για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνονται υπόψη επίσης το φοιτητικό επίδομα, τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα ανεργίας υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα, εξαιρούνται της εισφοράς αλληλεγγύης οι αποζημιώσεις απόλυσης, το εφάπαξ συνταξιοδότησης, το εισόδημα μακροχρόνια άνεργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας εφόσον δεν έχει εισπραχθεί το προηγούμενο έτος ούτε 1 ευρώ.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr