Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Έντονη ανησυχία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Συνολικά, 52 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία στην Ουκρανία
Οι σημαντικές προοπτικές της ουκρανικής οικονομίας και οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνιζε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είχαν προσελκύσει σειρά μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα. Τράπεζες, κατασκευαστικές, εταιρείες τροφίμων και αναψυκτικών, βιομηχανίες (μεταλλουργικές και μη), εταιρείες δομικών υλικών, ναυτιλιακές, ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και εμπορικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των ελληνικών ομίλων που διαθέτουν παρουσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΞ, στο τέλος του 2012 οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία ανερχόταν σε 466 εκατ. δολάρια. Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οι εξαγωγές ελληνικών εταιρειών προς τη χώρα είχαν καταγράψει αυξητικές τάσεις, ενώ αυξημένο ήταν και το συνάλλαγμα λόγω της έλευσης τουριστών από την Ουκρανία.

Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους στην χώρα την τελευταία οκταετία. Αρχικά η Τράπεζα Πειραιώς που απέκτησε το Μάιο του 2007 την International Commerce Bank και εν συνεχεία η Εurobank με την εξαγορά της Universal Bank τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Ακολούθησε η Alpha Bank ένα χρόνο αργότερα, αποκτώντας τoν έλεγχο της OJSC Astra Bank.

Υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr., ανέφεραν πως παρακολουθούν προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης των επιλογών τους. Ιδιαίτερα για την Eurobank που διαθέτει σημαντική παρουσία και ευρύ δίκτυο καταστημάτων στη χώρα, το μάνατζμεντ έχει αναφέρει στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου, πως οι χορηγήσεις δανείων στην Ουκρανία είναι της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων, για τις οποίες έχουν ληφθεί προβλέψεις.

Εξίσου σημαντική είναι η δραστηριότητα της Μηχανικής στην Ουκρανία. Ο ελληνικός όμιλος έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, ένα εμπορικό κέντρο 30.000 τμ στην Οδησσό, κτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων και ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μαριούπολη, όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ο όμιλος είχε επίσης ξεκινήσει εργασίες κατασκευής  δύο συγκροτημάτων σε Κίεβο και Οδησσό αντίστοιχα.

Συνολικά, 52 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία στην Ουκρανία. Πέραν των παραπάνω, δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ή τοπικών αντιπρόσωπων διαθέτουν οι Coca Cola Hellenic (διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στην Velyka και Dymerka, κοντά στο Κίεβο), Chipita, Sunlight,  Σαράντης,  Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula,  Informer, Elton Χημικά κ.α.


ΠΗΓΗ: CRETALIVE.GR                                                        


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr