Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

«Βουτιά» έκανε το 2013 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Νέα μεγάλη μείωση κατά 9% σε σύγκριση με το 2012 κατέγραψε, την περυσινή χρονιά, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, που εισέρρευσε στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2013 εισέρρευσαν 12.089,9 εκατομμύρια €, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας ενώ το 2012 είχαν εισρεύσει 13.287,4 εκατομμύρια €.

Όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο μέρος του ναυτιλιακού συναλλάγματος επανεξάγεται για τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Σύμφωνα, με τα ίδια στοιχεία, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, που επανεξήχθη ανήλθε, πέρυσι, σε 6.536,9 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 45,9% του ποσού, που είχε εισαχθεί. Δηλαδή, το «καθαρό» ναυτιλιακό συνάλλαγμα, που εισέρρευσε στην χώρα ήταν μόλις 6.536,9 εκατομ. €.

Η μεγάλη μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος θα πρέπει να αποδοθεί πρωτίστως στην δραματική μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών στα συναλλαγματοφόρα πλοία (ποντοπόρα και κρουαζιερόπλοια) και δευτερευόντως στη επίσης μεγάλη μείωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων.
Επίσης, έχει παίξει ρόλο και η παγκόσμια κρίση στον χώρο της ναυτιλίας.

Το μέγεθος της μείωσης του ναυτιλιακού συναλλάγματος φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2011 είχε εισρεύσει στην χώρα ναυτιλιακό συνάλλαγμα ύψους 14.096, 6εκατομ. €. Δηλαδή το 2013 εισέρρευσε λιγότερο ναυτιλιακό συνάλλαγμα κατά 14,23% σε σχέση με το 2011.

Όπως προαναφέρθηκε το «καθαρό» ναυτιλιακό συνάλλαγμα είναι ακόμα μικρότερο.

Ειδικά, για τον περασμένο Δεκέμβριο να αναφερθεί ότι εισέρρευσε 1.057,6 εκατομ. € ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012 ήταν λίγο λιγότερο, στο 1.015,2 εκατομ. €.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος για πρώτη φορά στα έσοδα από τουρισμό ενσωματώνει μερικώς και έσοδα από την κρουαζιέρα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται πόσα είναι από αυτή την δραστηριότητα. Προφανώς, αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν κατά τι αυξημένα τα έσοδα από τον τουρισμό.
http://www.pireas2day.gr/Images/sp.gif
ΠΗΓΗ: ΠΕΙΡΑΙΣ 2DAY                                                         


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr